کارگاه آموزشی شماره 37 – سوگواره فاطمی برای کودکان (مناسب برای سن دبستان تا اوایل دبیرستان)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرّحمن الرّحیم
لا حول ولا قوه الا بالله العلی العظیم
توکلت علی حی الذی لا یموت و الحمدلله رب العالمین اللهم صلی علی حبیبک و حقیقت نورک و خاتم رسلک ابی القاسم محمد صلی الله علیه و آله و سلم و علی آله الطیبین الطاهرین المعصومین سیما بقیه الله فی السماوات و الأرضین و اللعن علی أعدائهم و مخالفیهم و منکر فضائلهم و مناقبهم الی یوم الدین
برگزاری سوگواره فاطمی برای کودکان (مناسب سن دبستان تا اوایل دبیرستان)
بایدها و نبایدهای کار برای کودکان و نوجوانان:
در حوزه فاطمیه اولین خط قرمز این است که در ابتدا نباید ظلم را نشان دهیم بلکه باید به قدر ذره ای از دریا، جایگاه حضرت صدیقه سلام الله علیها را با همزاد پنداری نشان دهیم.
نکته مهم بعدی این است که زبان و سن و سال مخاطب را در نظر گرفته و حتما در حوزه کودک از ابزار استفاده کنیم.
فضاهایی که برای کودک در بیان ماجرای فاطمیه می توان اجرا کرد، چیست؟
در جلسات روضه مکانی خاص برای بچه ها درنظر گرفته شود با حضور مربی.
یک مجلس مختص کودک و نوجوان برگزار شود و حضور یک سخنران که ایجاد فضایی نزدیک به قصه گویی با بچه ها صحبت کند.
استفاده از رنگ آمیزی ها و کاردستی هایی که مفهوم را بیان کنند.
لازم به ذکر است ماجرای فاطمیه به دلیل حضور حضرت زینب سلام الله علیها و حسنین علیهم السلام که کودک بودند و وجود نقش مادر در این ماجرا، باعث می شود بچه ها بتوانند همزادپنداری کنند و این مسئله کار را برای ما راحت تر می کند.
در ادامه می خواهیم یک روش اجرایی با تکنیک مؤثر غرفه ای برایتان معرفی کنیم:
در ماجرای فاطمیه می توانیم 5 غرفه در نظر بگیریم.
غرفه اول:
غرفه جمع شدن و بیان قوانین و نظم دادن به بچه ها. همچنین در این غرفه راوی داستان را نشان می دهیم و دو پیشنهاد در این زمینه داریم: 1- استفاده از شخصی مانند سلمان فارسی که دوست اهل بیت علیهم السلام بودند و داستان را بیان کنند. 2- جان دادن به نخ (نخ قنداقه، نخ چادر، نخ تسبیح و…) و نخ های مختلف با تکنیک نمایش سایه ای، خودشان را معرفی کنند و در ادامه غرفه ها، نخ ها داستان را بیان کنند.
نخ قنداقه، بازبان کودکانه ماجرای تولد خاص حضرت صدیقه سلام الله علیها را بیان کند که زنان آسمانی امدند و …
غرفه دوم (غرفه لباس عروس):
نخ لباس عروس حضرت زهرا سلام الله علیها راوی ماجرای عروسی حضرت باشد که مادرشان نبودند و چه غمی داشتند و بیان ماجرای لباس عروس و بخشیدن آن لباس و برکاتش و… همگی از زبان نخ لباس عروس.
غرفه سوم (غرفه تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها):
ماجراهایی از کارکردن خانم حضرت زهرا سلام الله علیها در خانه را بیان کنیم و رسیدگی ایشان به بچه ها تا اهمیت کار مادران در خانه برای بچه ها پررنگ شود و نقل کنیم حضرت دختر پیامبر صلی الله علیه و آله بودند ولی به فضه کمک می کردند. کار خانه را بکشانیم به جایی که کار منزل به حضرت فشار آورد و درخواستی که از پدر کردند و مانور دهیم به تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها که پیامبر صلی الله علیه و آله به دخترشان تعلیم دادند و از زبان نخ تسبیح داستان بیان شود.
غرفه چهارم (بیماری حسنین علیهم السلام):
این غرفه راوی ما نخ پارچه مرطوبی باشد که هنگام تب حسنین علیهم السلام، مادر بر پیشانی بچه ها گذاشت و ماجرای سه روز روزه و بخشش طعام و… را از زبان این نخ بیان کنیم.
غرفه پنجم (ماجرای غصب فدک):
از این غرفه کم کم می خواهیم ورود پیدا کنیم به روضه.
از نخ کیفی شروع کنیم که خرما در آن می گذاشتند و افتخار نخ به اینکه در باغ حضرت بوده و می توان گریز زد به شهادت پیامبر صلی الله علیه و آله (توجه کنید نام دشمنان مهم نیست و مهم بیان جریانات است) این نخ ادامه دهد که روز حمله در حیاط خانه بوده و همین جا کم کم نخ چادر حضرت زهرا سلام الله علیها هم بیاوریم وسط و با اجتماع نخ ها به صورت کودکانه روضه را بیان کنیم و حتما کلمه شهادت را به کارببریم.
غرفه آخر (غرفه توسل):
تا اینجا بچه ها متوجه شدند به یک بانوی مظلوم ظلم شده است و بیان کنیم این بانو الگوی تمام مادران است. تابوتی محیا کنیم برای وداع و توسل و پلی بزنیم به مهدویت و بیان کنیم که حضرت صدیقه سلام الله علیها پشت درب نام امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را آوردند و روزی خواهد آمد که ظلم و جور به پایان می رسد و بدین ترتیب بیعتی خواهد بود بین بچه ها و امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف.
نکته مهم این است که به بچه ها یادبودی داده شود تا این داستان در ذهن آن ها بماند. (تسبیح حتما بدهیم. با توجه به اهمیتی که تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها نقل کردیم، چادر، شال عزا و…)
یا علی مدد
متن کامل کارگاه را می توانید در فایل زیر مطالعه نمایید
برچسب:حضرت زهرا, فاطمیه, مجالس اهل بیت