کارگاه آموزشی شماره 53 – مهندسی دعوت
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و شب بخیر عرض می کنم خدمت تمامی دوستان و خدمتگزاران صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و از خداوند متعال قدردانم که این توفیق را نصیب من کرد که در خدمت شما بزرگواران باشم. در این یک ساعت، می خواهیم راجع به مهندسی دعوت صحبت کنیم. از همه خواهشمندم که از تجربیات خود به ما بگویید و اگر سؤالی پیش آمد، ارسال نمایید.
سر فصل های ارائه شده عبارتند از:
- اهمیت مهندسی دعوت
- گروه هایی که می توانند مورد دعوت قرار بگیرند
- نکاتی که فرد دعوت کننده هنگام دعوت باید رعایت کند
- تخمین تعداد مدعوین
ان شاءالله بتوانیم درباره همه سر فصل ها صحبت کنیم. در ادامه یک دسته بندی کلی از کلیت مهندسی دعوت که از سه بخش اصلی تشکیل شده، خدمتتان عرض می کنم.
اگر بخواهم مهندسی دعوت را به صورت کلی تشریح کنم، سه بخش اصلی دارد. یک بخش، بخش مخاطبین ماست، بخش دوم، بخش محتوایی است که در مهندسی دعوت قرار است ارائه شود و بخش سوم هم بخش کانال هاست که هر بخش را توضیح می دهیم.
بخش اول: مخاطبین
مخاطب ها به دو قسمت اصلی تقسیم می شوند: مخاطب های آشنا و مخاطب های غریبه. مخاطب های آشنا مثل دوستان، همسایه ها، اهالی محل، فامیل و آشنایانی که با یک واسطه ما را می شناسند. یعنی اگر برویم به آن ها بگوییم: ما را فلانی فرستاده خدمت شما، متوجه می شوند و آشنایی ایجاد می شود و به ما اعتماد می کنند. یک مدل از مخاطب های ما، مخاطب های غریبه هستند که هیچ آشنایی نسبت به آن ها نداریم.
بخش دوم: محتوا
بطور کلی دو مدل محتوا در مهندسی دعوت داریم. مدل اول، محتوای معرفی برنامه است و مدل دوم هم محتوای پیام های تبلیغاتی.
منظور از محتوای معرفی برنامه، محتوایی است که شما بوسیله آن محتوا، کل برنامه خود را به مخاطبی که می خواهید دعوت کنید، معرفی می کنید. برای مثال اگر جشنی دارید که متفاوت از سایر جشن هاست و توضیحی لازم است که به مخاطب داده شود، از قبل باید در این معرفی نامه آماده شده باشد و افرادی که برای دعوت می روند، از قبل باید روی این محتوا حسابی کار کرده باشند و اگر به صورت بروشور یا فیلم یا پلاکارت یا بنر است، افرادی که قرار است کار دعوت را انجام دهند، به آن تسلط کامل داشته باشند. پس هدف این محتوا که اسم آن را محتوای معرفی برنامه گذاشتیم، این است که یک پیش نمایش از برنامه شما به مخاطب بدهد. حالا با توجه به کانالی که قرار است این مطلب را ارائه کنید، ممکن است شکل های متفاوتی بگیرد ولی مضمون آن، مضمونی است که در کل برنامه شما از چه بخش هایی تشکیل شده، چه پیامی را می خواهید بدهید و بهتر است که با یک سؤال این را مطرح کنید. مثلاً بگویید ما به این سؤال در برنامه جواب می دهیم یا خلاقانه تر آن را طراحی کنید. راجع به این مسأله می توان خیلی صحبت کرد. مثلاً بحث معرفی برنامه، یک ساعت زمان می خواهد تا راجع به آن صحبت کنیم.
محتوای دومی که دارید، محتوای پیام تبلیغی است که ماهیت آن تبلیغ است. این مورد دو هدف دارد. هدف اول محتوای تبلیغی این است که به شخصی که برای مراسم دعوت می کنید، معرفتی را نسبت به امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف منتقل کنید که اگر به هر دلیلی، چه آشنا بود، چه غریبه و فرصت نکرد به جشن شما بیاید، حداقل با توجه به محتوای اصلی برنامه شما که هدف آن هم آشنایی بیشتر با امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است، قسمت کوچکی از آن را به مخاطب رسانده باشید. هدف دوم از پیام های تبلیغاتی که باید ساخته شود، این است که آن مخاطبینی که خیلی علاقه مندند که در مراسم شما شرکت کنند و شاید این مقدار علاقه مندی شان بیش از یک شنونده یا یک مصرف کننده باشد و خودشان هم دوست داشته باشند که دستی در تولید و برگزاری مراسم داشته باشند، از این طریق یخ آنها باز شود و احساس کنند آن ها هم می توانند سهمی داشته باشند و با شما در برگزاری مراسم مشارکت کنند. حالا برگزاری مراسم، خود بخش های مختلف دارد. از بخش مالی گرفته تا بخش های عملیاتی. در هر بخش می توانید با توجه به این پیام های تبلیغاتی که می سازید، از این افراد استفاده کنید.
بخش سوم: کانال ها
منظور از کانال، آن بستر یا آن ابزاری است که از طریق آن محتوای خود را به مخاطبتان منتقل می کنید. این کانال می تواند یک فرد یا یک کارت دعوت، یک بنر، یک تیزر تبلیغاتی یا یک هدیه که متنی داخل آن گذاشته اید، یک کتاب که در آن یک دعوتنامه هم هست، کلیه دعوت نامه ها و هر آن چیزی که در این دسته قرار می گیرد را شامل شود. منظور از کانال؛ وسیله ای است که قرار است آن محتوا را به دست مخاطبمان برساند. این را هم مد نظر داشته باشید که از دیگر مصادیق کانال، ایجاد یک بستر مناسب برای ارتباط های بعدی است که ممکن است مخاطبین ما بعد از مراسم بخواهند با ما داشته باشند یا حتی ما با آن ها داشته باشیم. یعنی ما جشن را گرفته ایم. اعتماد ایجاد شده است. افرادی که آمدند و در مراسم ما شرکت کردند، آگاهی شان مقداری بالاتر رفته، بین آن ها و امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف یک پیوند معنوی ایجاد شده، حالا آنان دوست دارند بیشتر بدانند. نباید رهایشان کنیم. حتماً باید به طریقی حفظ شوند. ان شاءالله اگر وقت داشتیم، حتماً راجع به این موضوع بیشتر برایتان توضیح می دهم.
در این قسمت آماری راجع به اهمیت دعوت برای شما ارائه می کنم. در مؤسسه رشد و گسترش کلیساهای آمریکا، این پرسش را از ده هزار نفر که به کلیسا می رفتند، پرسیدند. چه چیزی باعث شد مسیحی شده و به کلیسا بیایید؟ ۲ درصد آن ها گفتند که ما احساس نیاز ویژه ای به معنویت می کردیم. به همین خاطر خودشان به آنجا می آمدند. ۳ درصد همین طوری داخل آمده اند و هیچ برنامه ای از قبل نداشته اند. ۶ درصد به خاطر علاقمندی شان به کشیش بوده که آمده اند. ۱ درصد آنها فضای معماری کلیسا را دوست داشتند که داخل آمده و علاقه مند شده بودند. ۵ درصد مراسم روز یکشنبه را دوست داشتند که از طریق مدرسه آنها را به مراسم می آوردند. ۲/۱ درصد، جلسات روحانی و درس انجیل را دوست داشتند. ۳ درصد هم گفتند ما برنامه های کلیسا را کلاً دوست داریم، حالا آوازی که خوانده می شود یا هر چیزی که هست. ۷۹ درصد گفتند که یک دوست یا فامیل ما را دعوت کرده است. یعنی اهمیت دعوت این قدر بالا است.
اینکه یک نفر شما را دعوت می کند، یک اتفاق روحی در آدم رخ می دهد. یعنی یک بعد روانی هم دارد. برای همین خیلی مهم است که ما نگاهی جدی به بحث دعوت داشته باشیم و حتماً در فایل قبلی هم که پارسال ارائه شده بوده، خودشان خیلی روی اهمیت دعوت تأکید داشتند که گفته بودند حتماً افراد کار کشته را برای دعوت بگذارید و اینطور نباشد که نادیده بگیرید. مثالی هم زده بودند. آن فایل را حتماً گوش کنید. من هم می خواهم از همینجا دوباره تأکید کنم که این موضوع اهمیت زیادی دارد. برای بحث دعوت، باید به عنوان یک بحث جدی برنامه ریزی شود و برای آن افرادی مشخص شود و طبق صحبت هایی که با هم خواهیم داشت، تلاش کنیم تاحدودی جدی تر به آن نگاه کنیم. سعی می شود در آینده، در ادامه همین بحث، توضیحات بیشتری از انواع مخاطب و راهکارهای برخورد با هرکدام را ارائه کنیم.
به صورت کلی بخش های مهندسی دعوت را معرفی کردیم. حالا راجع به مخاطب ها با شما صحبت می کنم و اینکه کلاً مخاطبان ما چند دسته هستند. می توان مخاطبان را با توجه به شاخص های عملکردی یا عملیاتی که مد نظرمان است، به مدل های مختلفی دسته بندی کرد. ولی در حال حاضر مخاطبان مان را به سه دسته تقسیم کرده ام. دسته اول مخاطبانی هستند که جزء آشنایان ما هستند که قبلاً هم خدمت شما گفته بودم. دسته دوم و سوم مخاطبان غریبه ما هستند. مخاطبان غریبه ما به دو قسمت تقسیم می شوند: یک دسته مخاطبان فرد به فرد و یک دسته مخاطبان مقطعی یا عبوری.
تفاوت این دو دسته هم در مدت زمانی است که برای دعوت آن ها صرف می کنیم. برای مخاطبان مقطعی یا عبوری، مثالم را به این صورت بیان می کنم: وقتی می خواهیم در ماه محرم نذری بدهیم، اگر خود تهیه کرده باشیم یا مسئول پخش آن شده باشیم، بدون اینکه کسی را بشناسیم، در خیابان راه می افتیم، به افرادی که سر کارشان هستند، مثل افرادی که در پمپ بنزین ها هستند یا افرادی که در جایی مثل بانک یا فروشگاه مشغول کار هستند؛ نذری را به ایشان می دهیم و هیچ مشکلی هم پیش نمی آید و آن ها هم تشکر می کنند. این فرهنگی است که جا است و موقع انجام این مدل دعوت خیلی اذیت نمی شویم. ولی وقتی می خواهیم برای جشن دعوت کنیم، برای ما مقداری سخت است که بخواهیم از دایره افراد آشنا خارج شویم و غریبه تر ها را دعوت کنیم.
اگر بخواهیم حساب کنیم، همه ما از صبح تا شب خیلی افراد زیادی را در کوچه و خیابان می بینیم که از کنارشان رد می شویم و اگر فضا، فضایی باشد که بخواهیم نذری بدهیم، راحت به آن ها نذری می دهیم. ولی اگر بخواهیم دعوتشان کنیم، شکستن یخ افراد مقداری سخت است. پیشنهاد می کنم یک شاخه گل یا همان کارت دعوتی که می خواهید برای مراسمتان چاپ کنید را در دست بگیرید. آن وقت ارتباط با افراد برایتان مقداری راحت تر می شود. وقتی که آنها را مشاهده کردید، گل را به آنان بدهید. یا حتی اگر دیدید این کار هزینه دارد، یک جعبه شکلات بگیرید. چون در فرهنگ ما نذری دادن جا افتاده است و وقتی چیزی به مردم می دهید، ناراحت نمی شوند. شاید اگر کشور دیگری باشد، این اتفاق خیلی سخت باشد و مشکلات قانونی ایجاد کند. یک کیسه شکلات بگیرید، به خیابان بروید و هر کسی را که فکر می کنید مخاطب برنامه شماست، آن کارت دعوت یا شکلات یا گل یا هدیه کوچک یا آن یادبودی که دارید را به او بدهید و پیام کوچک و آن پیام تبلیغاتی هم که از قبل آماده کرده اید (که آن موقع اسم این پیام را گذاشته بودم: معرفی برنامه) را به آن ها ارائه دهید و به آن ها بگویید که چنین برنامه ای داریم. الان هم نزدیک نیمه شعبان است، بفرمایید دهانتان را شیرین کنید و اگر دوست داشتید، خیلی خوشحال می شویم که در مراسم ما شرکت کنید. اینطوری می توانید طیف وسیعی از افراد را به مراسم خود دعوت کنید.
راجع به افراد غریبه ای که تحت عنوان خانه به خانه یا فرد به فرد مطرح کردیم، در این قسمت زمان بیشتری خواهید داشت. حتی پیام هایی که می خواهید انتقال بدهید، می تواند پیام های مفصل تری باشد. وقتی از خیابان کسی را به داخل خانه دعوت می کنید، شاید پذیرش آن کمی سخت باشد، ولی وقتی به درب خانه یک نفر می روید، آن ها احساس امنیت بیشتری می کنند.
چند نکته را خدمت شما عرض کنم؛ در صحبت هایی که انجام می دهیم:
- حتما خود به اسم را معرفی کنید. وقتی شخص غریبه ای سمت افراد می آید، اگر او را نشناسند، احساس ناامنی می کنند. سعی کنید به آن ها احساس امنیت بدهید. اینطوری حرف شما را بهتر قبول کرده و اعتماد بیشتری به شما خواهند داشت.
- حتما همان اول بعد از اینکه خودتان را معرفی کردید، علت اینکه به سمت آنها رفته اید را بگویید. (من در قسمت قبلی هم اشاره کرده بودم) به آنان بگویید به مناسبت نیمه شعبان می خواستم شما دهانتان را شیرین کنید؛ (البته اگر جعبه شیرینی یا شکلات در دست دارید و یا چیز دیگری متناسب با آن چیزی که می خواهید ارائه کنید) ضمناً ما جشن داریم، می خواستم شما را دعوت کنم تا در جشن ما شرکت کنید. اگر تمایل دارید، می توانید خانواده یا دوستان خود را هم بیاورید ولی لطفاً با ما هماهنگ نمایید. برای این مورد باید یک شماره تلفن یا سامانه ای داشته باشید که آن ها بتوانند با شما ارتباط داشته باشند.
- حتما در جمله از این واژه استفاده کنید: «از آن ها خواهش کنید.» خواهش کنید که در مراسم شما شرکت کنند. این جمله خیلی تأثیرگذار است. وقتی از آنان خواهش کنید که در مراسم شما شرکت کنند، خوششان می آید و حتماً این اتفاق می افتد.
چند نکته درباره مراحل قبل از دعوت خدمت شما عرض می کنم:
زمانی که افراد تصمیم گیرنده در رابطه با جشن، جلسه می گذارند تا کلیات جشن را مشخص کنند و مقدمات دعوت را فراهم نمایند، حتماً سه سؤال از خود بپرسند:
- چه کسی را دعوت کنیم؟
- به کجا دعوت کنیم؟
- چگونه دعوت کنیم؟
جواب این سه سؤال به شما کمک می کند تا برای زمانی که مراحل دعوت را انجام می دهید، دچار سردرگمی نشوید و میهمانان خود را هدفمند دعوت کنید.
اینکه چه کسی را باید دعوت کنید، بستگی به محتوا و نوع جشنی که برگزار می نمایید، دارد. به عنوان مثال مخاطب جشن سنتی با مخاطب جشن میزگرد و یا تاکشو تفاوت دارد و به تناسب آن محتوای هر جشن متفاوت است. محتوایی که می خواهید ارائه نمایید، برای افرادی که معدل مذهبی آنها بالای ۱۵ می باشد، مشخصه هایی دارد و برای افرادی که زیر ۱۵ است، مشخصه های دیگری دارد. باید این موارد را مشخص کرد.
اینکه به کجا می خواهیم دعوت کنیم، بسیار مهم است. نحوه آدرس دهی اهمیت زیادی دارد. شاید اغلب اوقات آدرسی که فکر می کنیم برای خودمان راحت است، ممکن است برای دیگران راحت نباشد. اگر نتوانیم فرد را درست توجیه کنیم، دیگر به مراسم ما نخواهد آمد. برای این کار مکانیزم در نظر بگیریم. به عنوان مثال اگر خواستیم فردی را دعوت کنیم، کروکی مکان را در اختیار او قرار دهیم یا یک محل شناخته شده را قید کنیم. مثلاً بگوییم کنار مسجد و… . حتماً روز مراسم با میهمان تماس بگیریم، پیگیری کنیم که آدرس را به راحتی پیدا کنند یا به میهمانان پیامک دهیم: درصورت پیدا نکردن آدرس در خدمتتان هستیم. در صورت امکان، لوکیشن محل برگزاری را برای مدعوین بفرستیم. البته لازم به ذکر است؛ موارد اشاره شده مستلزم این می باشد که اطلاعات کافی از میهمانان داشته باشیم، برای مثال شماره تماس میهمان را داشته باشیم.
و اما چگونه دعوت کنیم؟ چگونه دعوت کردن بحث گسترده ای است. از این باب که در حال حاضر جشن هایی هست که از قبل سایتی را طراحی می کنند و سامانه پیامکی در اختیار افراد می گذارند و یا فرم های ثبت نام آماده کرده و بروشورهایی را ارائه و در زمان جشن به میهمانان می دهند که تمام بخش هایی که در مراسم اجرا خواهد شد، در بروشور می نویسند و یا لینک ثبت نام را در برشور قرار می دهند تا میهمانان ثبت نام کنند که این کارها ساده و قابل اجراست و هزینه بردار هم نیست. در گوگل قسمتی وجود دارد به نام گوگل درایو که در آنجا می توانید یک فرم تهیه نمایید و لینک آن را در یک کانال تلگرامی بگذارید و یا آدرس کانال تلگرام را در همان بروشور یا کارت دعوت بنویسید و یا شماره تماس را ارائه نمایید تا میهمانان برای ثبت نام تماس بگیرند و یا پیامک دهند. به این صورت می توان اطلاعات میهمانان را کسب کرد و تدارکات خود را طبق آماری که از قبل داریم، تهیه نماییم و مراسم را بهینه برگزار کنیم.
چند نکته دیگر که حتماً زمان دعوت باید رعایت شود:
✔️ وقتی جمع می شویم تا جشنی برگزار کرده و با هر نیتی خدمتگزاری کنیم، همه ما هر اندازه که بتوانیم نکاتی که ارائه می شود را رعایت کنیم و به آن مقید باشیم، تأثیر جشن و کاری که می خواهیم انجام دهیم، بیشتر می شود. از جمله آن کارها این است که:
- حتما با وضو باشیم.
- به نیابت از مستمعین برای ظهور و سلامتی امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف دعا کنیم.
- صدقه برای سلامتی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف کنار بگذاریم به نیابت از فردی که برای او می خواهیم صحبت کنیم. و بعد شروع به صحبت نماییم.
- نکته دیگری که مهم است و باید بدان توجه شود و مانند یک کلید برای ما می باشد، این است که وقتی می خواهیم با کسی صحبت کنیم، ممکن است به سبب انجام اعمالی، خواه یا ناخواه حجاب هایی روی عقل ما بیافتد و این با استغفار از بین می رود. ابتدا برای خودمان استغفار کنیم و بعد برای کسی که می خواهیم با او حرف بزنیم تا تاثیرگذاری بالایی داشته باشیم.
- حتماً آراستگی ظاهری خود را حفظ کنیم.
- تبریک عید را حتماً بگوئیم.
- داستان معروفی هست که دو مبلغ کنار هم ایستاده بودند. برای یکی موفقیتی حاصل نمی شد ولی برای دیگری پیشرفت و موفقیت حاصل می شد. دلیل موفقیت مبلغ دوم، سه چیز بود: اول: شجاعت او در آغاز گفتگو، دوم: ایجاد اعتماد دو طرفه، سوم: بیان واضح پیام. حتماً به این سه نکته توجه لازم را مبذول نمایید.
برچسب:امام زمان, حضرت مهدی, دعوت, مهندسی, نیمه شعبان